EUFÒNIC 2014: A CASA, DE CASA

Abans, una qüestió prèvia. L’Eufònic és un festival que supura territori. Que l’entèn, el projecta, el modela, l’estudia, el transforma i l’interpreta a través de les arts visuals i sonores, com resa el seu nom. I per a qui us escriu això, és un orgull, com ja us he comentat tantes i tantes vegades a través del twitter o de l’Instagram, tenir-lo a casa. Veure com gent d’aquí i d’allà es plantegen la possibilitat de què les Terres de l’Ebre i més concretament el seu Delta, sigui escenari, imatge i motor d’un festival multidisciplinar, es motiu d’orgull. I es que molts cops ens omplim la boca del concepte “territori”. És ben sabut que les Terres de l’Ebre han estat terra de lluita i sacrifici, des de temps ancestrals fins a l’actualitat. Però parlar de territori com ho fa l’Eufònic és fer una passa més enllà, accedir a un nou nivell d’interpretació i de comprensió “territorial”. De com de la mà de les imatges i la música, en definitiva, de la cultura, es pot traçar una fina línia que uneix cultures i maneres de fer, pobles, gents diferents i, per què no, pols oposats, sense tenir en compte les altres línies administratives que els separen. Perquè el territori, com a concepte, també ha d’entrar en un lluita cultural sense línies de separació i amb més línies d’unió. I de ben segur que l’Eufònic, a l’igual que el festival de dansa de Deltebre o la Bouesia, per exemple, ja han posat les primeres pedres en aquesta lluita per entendre les arts visuals i musicals del segle XXI a través de la projecció territorial.

I ara el festival. Gaudir de Maria Coma, d’Electronic Performers, un taller d’improvització conduïda realitzat per ZA!, Bradien + Escoffet, Tiger Menja Zebra, Wesphere, Alizzz, Xtrngr i The Suicide Of Western Culture és un PRI-VI-LE-GI. I fer-ho en llocs especials, molts cops enigmàtics i recuperats de casa, és d’impressió. El cartell és magnífic, abastint el bo i millor de l’electrònica feta aquí. I es que l’Eufònic, en la part musical, està curada per persones i prescriptors musicals amb un gust més que excel·lent.

I enguany l’Apartament18 tornarà a estar present formant part del cartell, amb una sessió de warm-up per al concert de Maria Coma. Ja se sap que passa amb les sessions de warm-up (si teniu temps i voleu riure, només cal que ho googlegeu) però el que és cert és que enfront d’una artista de veu angelical i que destil·la bon gust pels quatre costats, l’únic que se m’acut és templar l’ambient de l’Esglèsia Nova, ruïna restaurada plena d’història i vivències, per tal de fer una mica més màgic el seu concert, que de ben segur, ho serà.

Llarga vida a l’Eufònic.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s